![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigvaiUCJYLLiFdeIaseV38849u_F1HYG6m0Wa2zLlFuFfDNOm-xGSQJgjSLeD3iGa1rvsxd1VjK9Ciuith2HbxIMF0DIOamDBj394eV3pqSOdipkpMvC0V80L8CiN8msqf2Ncr1UVKdLk/s320/mide-hpylori1-446x405.jpg)
Gastrit, kısaca midenin iç yüzünde bulunan mukoza tabakasının iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Farklı gastrit tipleri bulunmakla beraber en sık görülenlerinden biri helicobacter pylori enfeksiyonuna bağlı gastrittir. Bu durumda antibiyotik tedavisi uygulanır.
İshal, midede doygunluk hissi, bulantı, kusma, midede yanma gastrit belirtileri arasındadır.
Bu hastalıkta beslenme alışkanlıkları çok önemlidir. Alkol, çay, kahve, salisilatlar, bazı ilaçlar, besin zehirlenmeleri, çok acılı, baharatlı yemekler gastrite neden olabilir. Stres de gastrite neden olan önemli faktörlerden biridir. Stresli kişilerde mide asidi fazla salgılanacağından gastrite yakalanma riski artar.
Gastritte Beslenme Önerileri Nelerdir?
- Kuru baklagiller, bulgur şişkinlik yapıyorsa tüketilmemelidir.
- Hazımsızlık yapan besinler yenmemelidir.
- Yemekler az az sık sık ve düzenli olarak tüketilmelidir.
- Yemekler yavaş ve iyi çiğnenmelidir.
- Yağda kızartılmış etler tüketilmemelidir.
- Koyu çay, kahve, alkol, kızartmalar, baharat, hardal, ketçap tüketimi kısıtlanmalıdır.
- Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder