Gastroözofajial
Reflü (GÖRH)
Gastroözofajial
reflü, mide asidinin ya da alınan yemek borusuna geri kaçmasıdır. Fizyolojik olarak
reflü gün içerisinde birkaç defa meydana gelebilir. Özellikle fazla besin
tüketiminden sonra mide içi basıncının artması sebebiyle ya da besin
tüketiminden hemen sonra yatay pozisyona geçildiğinde reflü şikayetleri ortaya
çıkabilir. Yiyeceklerin ya da mide asidinin yemek borusuna geri kaçması durumu
gün içerisinde çok kez meydana geliyorsa ve buna bağlı olarak yemek borusunda
hasar oluşuyorsa buna gastroözofajial reflü hastalığı (GÖRH) denir. Yetişkinlerin
yaklaşık %20-40’ında haftada en az bir kez gastroözofajial reflü semptomlarının
varlığı bildirilmiştir. Bu hastalığın nedenleri arasında genetik faktörler
önemli olduğu kadar çevresel faktörler de önemlidir. Özellikle kadınlarda
obezite, gastrofajinal reflü gelişiminde büyük bir risk faktörüdür. Alkol tüketimi
ve sigara kullanımı da reflü için risk faktörlerindendir.
GÖRH
olan bireylerde öksürük, ses kısıklığı, astım, göğüs ağrısı gibi ekstra
belirtiler görülebilmektir.
GÖRH’ın
belirtileri, ağza acı su gelmesi, boğazda acı, ekşi tadı olması, mide üzerinde
veya boğaza yayılabilen ağrıdır.
Yüksek
yağlı ya da yoğun kalorili besinler gastrik asidin (gastrik asid mide özsuyunda
yer alan bir tür sindirim asididir) salgılanmasını uyarır ve mide boşalımını
azaltırlar. Gecikmiş mide boşalımı gastrik içeriğin yemek borusuna reflüsünü
artırır. Kahve, çay, gazlı içecekler, domates gibi yiyecekler de gastrik asid
üretimini uyarmaktadırlar.
Gastroözofajial
reflü hastalığını önlemek ve rahatsızlığı azaltmak için neler yapabiliriz?
- Yatmadan önce yemek yemeği bırakmak
- Karnı sıkacak kemer ve korse gibi dar giysilerden kaçınmak
- Sigara ve alkollü içeceklerden kaçınmak
- Yüksek yağlı ve büyük öğünlerden sakınmak
- Yemeklerden sonra güçlü egzersizlerden sakınmak
- İdeal vücut ağırlığını korumak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder