Hepimiz biliyoruz ki, sağlığımızı korumak yediğimiz besinlere dikkat etmekten geçiyor. Dengeli ve yeterli beslendiğimiz sürece kendimizi daha sağlıklı ve enerjik hissediyoruz. Bazen farkında olmasak da yemek yemek hayatımızın önemli bir parçası. Peki tam olarak nasıl oluyor bu yemek yeme işlemi? Elbette ki sindirim sistemimiz sayesinde.
Sindirim,
yenilen gıdaların vücut tarafından kullanılabilmesi için küçük parçalara
ayrılması işlemidir ve besinlerin ağza alınmasıyla başlar. Sindirim sistemi ise
ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaktan oluşur. Besinleri,
vücudumuz için kullanılabilir hale getiren sindirim sistemimiz olduğu için, bu
sistemin sağlığı da en az yediklerimiz kadar önemlidir.
Ağza
alınan besin çiğneme ile yutulabilecek hale gelir. Bu besinlerin tadını almamız
ise tükürük sayesinde gerçekleşir. Tükürük aynı zamanda ağzımızda ufalanmış
besinlerin yumuşak, yapışık bir topağa dönmesini sağlar. Bu sayede yemek
borusunun sert besin parçaları yüzünden hasar görmesini engeller. Tükürük
antiseptiktir ve polisakkaritleri yani kompleks şekerleri kısmen parçalayan
amilaz enzimini içerir. Eğer tükürüğümüz olmasaydı, besinlerin tadını alamaz,
rahatlıkla yutamazdık ve bakteriler de kolayca yayılabilirdi.
Küçük
bir hatırlatma, tükürüğümüzün %99’u sudan oluşur. Su içmeyi unutmayalım J
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder