25 Şubat 2016 Perşembe

Canımız Ciğerimiz Sindirim Sistemimiz

                                        
                                                                        
    
 
    Hepimiz biliyoruz ki, sağlığımızı korumak yediğimiz besinlere dikkat etmekten geçiyor. Dengeli ve yeterli beslendiğimiz sürece kendimizi daha sağlıklı ve enerjik hissediyoruz. Bazen farkında olmasak da yemek yemek hayatımızın önemli bir parçası. Peki tam olarak nasıl oluyor bu yemek yeme işlemi? Elbette ki sindirim sistemimiz sayesinde.
Sindirim, yenilen gıdaların vücut tarafından kullanılabilmesi için küçük parçalara ayrılması işlemidir ve besinlerin ağza alınmasıyla başlar. Sindirim sistemi ise ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaktan oluşur. Besinleri, vücudumuz için kullanılabilir hale getiren sindirim sistemimiz olduğu için, bu sistemin sağlığı da en az yediklerimiz kadar önemlidir.
   Ağza alınan besin çiğneme ile yutulabilecek hale gelir. Bu besinlerin tadını almamız ise tükürük sayesinde gerçekleşir. Tükürük aynı zamanda ağzımızda ufalanmış besinlerin yumuşak, yapışık bir topağa dönmesini sağlar. Bu sayede yemek borusunun sert besin parçaları yüzünden hasar görmesini engeller. Tükürük antiseptiktir ve polisakkaritleri yani kompleks şekerleri kısmen parçalayan amilaz enzimini içerir. Eğer tükürüğümüz olmasaydı, besinlerin tadını alamaz, rahatlıkla yutamazdık ve bakteriler de kolayca yayılabilirdi.

     Küçük bir hatırlatma, tükürüğümüzün %99’u sudan oluşur. Su içmeyi unutmayalım J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder