11 Mayıs 2016 Çarşamba

Laktoz İntoleransı Nedir?


Laktoz intoleransı laktaz enzimine bağlı olarak, sütün baskın şekeri laktozun yeterli sindirilememesinden kaynaklanır. Laktoz intoleransı en yaygın karbonhidrat intoleransıdır ve her yaş grubunda görülebilir. Belirtileri genel olarak mide bulantısı, kramplar, doygunluk, şişkinlik, gaz ve ishal olarak özetlenebilir. Laktoz intoleransı doğumsal, geç başlangıçlı ve sekonder olmak üzere üçe ayrılır. Doğumsal laktoz intoleransı, bebeklerde doğumun ardından laktozlu besinlerin alınmasından kısa bir süre sonra sulu dışkı, kusma, abdominal gerginlik ve sıvı kaybı ile görülür. Geç başlangıçlı laktoz intoleransı ise 3-6 yaş arasında laktoz alımının ardından 8 saat içinde ishal, gaz, kramp şeklinde belirtiler gösterir. Sekonder laktoz intoleransı, bazı çocuk ve yetişkinlerde ishal görülmesinden, yalnızca ağrı yakınmalarına bağlı sütlü besinlere karşı isteksizliğe kadar çeşitli belirtiler verebilir. Uygulanacak beslenme planı sahip olunan intolerans durumuna göre oluşturulur.

8 Mayıs 2016 Pazar

İntestinal Gaz ve Şişkinlik


   Günlük hayatımızda vücudumuzda yutkunma ve gastrointestinal sistem fonksiyonları sonucu bir miktar gaz oluşmaktadır. Bu gaz akciğerlerden nefes, geğirme ya da rektal yol ile vücuttan atılmaktadır. Gazın miktarı kişiden kişiye ve günlük olarak değişebilir. Aşırı gaz ya da şişkinliği olan kişiler, volum artışı sonucu gerginlik, geğirme ya da rektal gaz çıkarma sıklığının artışından yakınırlar.

   Hava yutulmasını engellemek, gaz oluşumunu azaltmak için önemlidir. Hızlı yemek yemek ya da içmek, yerken fazla konuşmak fazla hava yutma nedenlerindendir. Pipetle sıvı içmek, sakız çiğnemek gibi davranışlar da farkında olmadan hava yutulmasına sebep olabilir. Gazın uzaklaştırılması için, dik durmak ve hafif egzersiz yapmak faydalıdır.
   Aşırı gaz oluşumunu, bir öğünde karbonhidrat içerikli gıdalardan çok fazla tüketmiş olmak da etkiler. Ekmek, tahıl ürünleri, pastane ürünleri tavsiye edilen miktarlarda tüketildiklerinde sindirimlerinde bir sorun oluşmazken hepsi bir arada ya da fazla miktarda tüketildiğinde sindirilemeyen ve emilemeyen bir atık kolonda bakteriyal bir hareketi başlatıp gaz oluşmasına sebep olabilir. Egzersiz ve fiziksel aktivite de aşırı gaz oluşumunu önlemede yardımcıdır.